Hírek

44 óvodással indult az Aranyossy tanéve Mártélyon

Új helyszínen, az egykori mártélyi iskola épületében kezdődött az új nevelési év mintegy félszáz gyermeknek az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola óvodájában. A fenntartó Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség a nyár elején kötött megállapodást a mártélyi önkormányzattal az ingatlan használatáról, és két hónap alatt, mintegy ötvenmillió forint ráfordítással készült el az enyhe és középsúlyos gyógypedagógiai ellátásra szoruló gyerekeket fogadó intézmény felújított épülete a Tisza-parti községben.

Kilenc évvel ezelőtt vette fenntartásába az ótemplomi gyülekezet az Aranyossy Ágostonról elnevezett gyógypedagógiai iskolát. Az eltelt tíz tanév alatt a keresztyén fenntartó közel hétszázmillió forintnyi, döntően önerős beruházást hajtott végre a Szék utcai komplexumon, amelynek során lezajlott az épületek szinte teljes körű felújítása, emelet- és tetőtérráépítés, valamint energetikai korszerűsítés történt. Az intézmény ezen évtized során létszámában és pedagógiai szolgáltatásában is bővült: az általános iskolai ellátottak mellett óvodai csoportok, míg 2023-ban felmenő rendszerű szakiskola indult. Az óvoda helyiségei minden szempontból szűknek bizonyultak, ugyanis a tavalyi évben több mint húsz sajátos nevelésű gyermek kényszerült várólistára. A bővülő igényű ellátás biztosítása érdekében a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség öt évre szóló ingyenes használatba adási szerződést kötött Mártély Községi Önkormányzattal az egykori mártélyi iskola Fő utcai épületére. A nyári átalakítások során öt csoportszobát és az óvodának megfelelő szociális helyiségeket alakított ki a református fenntartó, illetve a teljes épületbelső és a fűtési-, energetikai rendszer is megújult, beleértve a tornatermet is. Így immár akár hatvan különleges igényű gyermeket is fogadhat az új óvodai egység.

Szeptember 2-án negyvennégy kisgyermek kezdte meg az óvodai évet Mártélyon, ahol 15 pedagógus és alkalmazott gondoskodik a gyógypedagógiai ellátásról. Mind a gyerekeknek mind a munkatársaknak a szomszédos településre történő eljutását óvodabusz szolgáltatás biztosítja. Az új telephelynek köszönhetően közel tíz, korábban várólistán szereplő család részére nyílt lehetőség fogyatékkal élő gyermekeiket megfelelő ellátórendszerbe történő beíratására és fejlesztésére. Az Aranyossy Ágoston Református Óvoda, Általános Iskola és Szakiskola a 2024/2025-ös tanevet 258 gyermekkel és 90 alkalmazottal indította. Az intézmény speciális feladatköre miatt várhatóan ezen tanév során is folyamatosan növekedni fog a tanulólétszám. A Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség közép- és hosszútávú célkitűzése, hogy Hódmezővásárhelyen, jelenleg a Szék és Botond utca sarkán álló üres telken egy hatvan férőhelyes óvoda épüljön, valamint a szakiskolai nevelésen túl élethosszig tartó ellátást és foglalkoztatást biztosítson mind az autizmussal, mind az enyhe és középsúlyos fogyatékkal élőknek Hódmezővásárhelyen és vonzáskörzetében.

Az új mártélyi telephely ünnepélyes átadására szeptember 6-án, pénteken 14.30 órai kezdettel kerül sor a Mártélyi Faluházban, ahol a település polgármestere, az intézmény igazgatója, valamint a gyülekezet vezető lelkipásztora mond köszöntőt. A hálaadó alkalmat követően a szülők és az érdeklődők megtekinthetik az óvodaépületet, amelyet a hét során már teljes egészében birtokba vettek az aranyossys óvodások. 

http://csongradirefem.hu/wp-content/uploads/2024/09/meghivo-terv.pdf

Még szintén kedvelheted...