Hírek

Európa Rádió hallgatható Szegeden is a telefonunkon

Földrajzi fekvéstől függetlenül bárhol hallgathatóvá vált az Európa Rádió, miután elkészült mobiltelefonos alkalmazása. Az applikáció nemcsak a rádióhallgatást teszi lehetővé, hanem híreket, információkat és napi igét is nyújt a felhasználóknak – jelentették be sajtótájékoztatójukon a fenntartó Tiszáninneni- és Tiszántúli Református Egyházkerületek képviseletében Pásztor Dániel és Fekete Károly püspökök, valamint Sike Gábor ügyvezető igazgató 2023. október 20-án.

Az Európa Rádió 2005 óta áll hallgatói szolgálatában az értékek és a kultúra hullámhosszán. A rádió műsorai nemcsak a hívőket célozták meg eddig sem, hanem minden nyíltszívű és elméjű egyént, aki tiszta, emberi hangra vágyik az egyre zajosabb világban. A rádióadó földrajzilag széles területen sugározza adását: többek között Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Sátoraljaújhelyen és Mezőkövesden. Az elmúlt évek alatt és a megállíthatatlan fejlődés következtében azonban felmerült pár megválaszolandó kérdés: hogyan érhetik el azokat, akik ezekről a területekről elszármazottak, vagy csak egyszerűen nem itt élnek, és mégis szívesen csatlakoznának hallgatóként az értékes műsorszolgáltatáshoz? Hogyan lehetne a modern kor eszközeit is bevonni az egyházi közösségek építésébe, megerősítésébe? Egyáltalán hogyan növelhető a hallgatói létszám? Az online rádióadás és az okos applikáció lett a megfelelő válasz.

Az Európa Rádió a Tiszáninneni és a Tiszántúli Református Egyházkerület közös rádiója, mely adó műsorai a hívő és nem hívő hallgatók körében egyaránt népszerűek, kultúrát és minőségi tartalmat szolgáltatnak az éterbe. A területi korlátokat, melyek a rádió sugárzott adását előzőleg behatárolták, egyértelműen fel kellett számolni. A válasz az online rádióadás és az okos mobilapplikációs technológia összekapcsolása volt. Így jött létre az Európa Rádió mobilalkalmazás, mely lehetővé teszi a református értékadó műsorok elérését bárhol a világon, bármilyen mobileszközön. Pillanatok alatt ingyenesen telepíthető és rendkívül egyszerűen használható. Az app letöltése után a felhasználók kiválaszthatják az érdeklődésük szerinti egyházkerületet, mely beállítást az alkalmazás megjegyez, de akármikor egy kattintással át lehet váltani a másik egyházkerületre a főmenü legalján. Az alkalmazás nemcsak a rádióadást sugározza, hanem egyházkerületek honlapján közzétett híreket és információkat is megjeleníti, hogy a felhasználók nyomon követhessék és bekapcsolódhassanak az egyházkerületek életébe, ezáltal erősödjön és nőjön a közösség. A programok és az aktualitások is folyamatosan frissíthetők, így a felhasználók mindig naprakész információkhoz juthatnak. Nem kell kilépniük az alkalmazásból ahhoz, hogy megtudhassák a legfrissebb híreket, elolvassák a legfontosabb közleményeket – kedvenc adójuk hallgatása közben. Mivel ebben a formában jóval egyszerűbben és emellett nagyobb számban érhetők el a hallgatók, így annak az esélye is mérhetően magasabb, hogy személyesen is részt vesznek majd az egyházkerület által szervezett közösségi életben.

Az alkalmazás fejlesztésekor fontos szempont volt az üzenetküldés kialakítása. A felhasználók/hallgatók okostelefonjára egy állandó időpontban minden reggel megérkezik a napi ige, hogy lelkileg is fel tudjanak készülni az adott napra, feltöltődve induljon a reggel. De természetesen ezeket mind tárolja a rendszer, így nemcsak a nap folyamán bármikor, hanem visszamenőleg az összes, már megjelent igére rá lehet keresni az applikáció Napi ige menüpontján belül, és az újra meg újra elolvasható, az  igemagyarázatokkal együtt.

Az új hírek vagy programok feltöltéséről is küldhető push-üzenet a felhasználóknak: akár a 
nap folyamán egy választott időpontban, vagy a megjelenéssel együtt azonnal kiértesíthetők a hallgatók. Ezek az információk tehát kényelmesen, és jól elkülönülten külön menüpontban olvashatók. Az alkalmazás fejlesztésekor figyelembe kellett vennünk, hogy a tartalom offline üzemmódban is elérhető legyen, azaz hogy az alkalmazás használatát internetkapcsolat nélkül is lehetővé tegyük. A korábban betöltött hírek, programok és napi igék így bármikor kéznél vannak, a felhasználók nem függnek az internetkapcsolattól.

Az egyházkerület nyomtatott kiadványai is külön felületet, menüpontot kapnak az alkalmazásban, így azok könnyen és térítésmentesen hozzáférhetők az okostelefonokon, offline módban szintén.

Az Európa Rádió mobilapplikáció ingyenesen letölthető az Android és iOS platformokon. Az értékeken alapuló műsorok bármikor és bárhol elérhetők, és az okos applikációk 
nyújtotta technológia segítségével a rádió hallgatói globális közösséggé válhatnak. Az Európa Rádió a hagyomány és az innováció találkozásának kiváló példája, ahol 
a közösség és az értékek terjesztése új szintre emelkedik.

Forrás: https://ttre.hu/tartalom/6533/3/keruleti/elerheto-az-europa-radio-mobiltelefonos-applikacioja

Még szintén kedvelheted...