Hírek

Elkezdődött a harangláb építése Maroslelén

205 kilogrammos és 85 esztendős, Szlezák Rafael rákospalotai harangöntő mester keze munkáját dicséri – ezt lehet tudni arról a harangról, ami egészen keddig az egykori kis iskola tornyában volt megtalálható Maroslelén. Az önkormányzat úgy döntött, az oktatási célokat már nagyon régóta nem szolgáló épületet hasznosítja, szolgáltatóházat alakít ki benne. A falu képét meghatározó kistorony ugyan megmarad a felújítás, átalakítás után is, a helyi református közösség kérésére azonban a harangot kivették belőle, hogy a néhány éve kialakított imaház udvarára, egy haranglábra kerülhessen. 

A bonyolult és látványos műveletre eredetileg hétfőn került volna sor, de kiderült, hogy a daru, amit a munkával megbízott cég küldött, nem elég nagy. Végül kedden küldtek egy nagyobbat, a harangot ezzel emelték ki, majd szállították át a József Attila utcába. Az imaház udvarán álló harangláb csaknem 70 ember adományából jött össze – sokan segítettek Maroslelén, Kiszomboron és másutt is, nemcsak reformátusok. 

– A toronyról le kellett emelni a sisakot, az oldalát pedig ki kellett fűrészelni, hogy hozzá lehessen férni – mondta el a Délmagyarországnak Matosné Bokor Anikó, aki Kiszombor és Maroslele református lelkipásztora. Az épület régen a református egyházé volt: hétköznap iskola működött benne, hétvégente pedig itt tartották az istentiszteleteket. A csúcsról a csillagdíszt is levették, az is az egyházközösséghez került. 

Mint megtudtuk, a harangnak mostantól neve is lesz. A helyi református közösség nevezte el Hírnöknek. Jövő hétfőn harangszentelő hálaadó ünnepséget tartanak, és ettől kezdve a harangot vasárnaponként 11 óra előtt, az istentiszteletre szólítva kongatják meg.

Forrás: https://www.delmagyar.hu/helyi-kozelet/2022/12/athelyeztek-a-lelei-harangot

Beszélgetés az Európa Rádióban Matosné Bokor Anikó lelkipásztorral:
https://europaradio.hu/tallozo/elkezdodott-haranglab-epitese-maroslelen?fbclid=IwAR1NtoLWZi3Ijy9EF2F-oTshwIPmyJfWtcNecPqTHHcv4f2E7AEAJjCC010

A harangláb felállításának költségeit a kis református gyülekezet önállóan nem tudja fizetni, ezért céladakozást hirdettek.

Adományukat eljuttathatják személyesen, telefonos egyeztetés után a lelkipásztornak, de lehetőség van a banki átutalásra is. Utalás esetén nagyon fontos, hogy a közlemény rovatba írják be: “Adomány haranglábra”

Bankszámlaszám: 11735074-23564578-00000000 (OTP)

Még szintén kedvelheted...